Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΘεσσαλικά ΝέαΚαρδίτσαΚ. Μπέσιος: «ποιότητα και προσιτές τιμές αμνοεριφίων, με την «εγγύηση» των παραδοσιακών...

Κ. Μπέσιος: «ποιότητα και προσιτές τιμές αμνοεριφίων, με την «εγγύηση» των παραδοσιακών κρεοπωλείων»

  • “Στηρίζοντας εμάς, ο καταναλωτής, αυτόματα στηρίζει και τον Καρδιτσιώτη κτηνοτρόφο και αγρότη”, τονίζει, μιλώντας στο «Thessalia-24”, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ν. Καρδίτσας κ. Κώστας Μπέσιος

Με στόχο οι τιμές των αμνοεριφίων να είναι προσιτές και να κυμανθούν σε … λογικά επίπεδα, οι κρεοπώλες της Καρδίτσας, ετοιμάζονται πυρετωδώς ενόψει Πάσχα. «Αγκάθι» για τον κλάδο, οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, αλλά και οι ελλείψεις προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, που δυσχεραίνουν την όλη διαδικασία.

Οι προετοιμασίες,  τονίζει, μιλώντας στο «Thessalia-24”, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ν. Καρδίτσας κ. Κώστας Μπέσιος,  προχωρούν αργά, αλλά σταθερά. Οι παραγγελίες έχουν ξεκινήσει, από τους καταναλωτές. Υπάρχει επάρκεια. Οι τιμές θα κυμανθούν στα 14 ευρώ το αρνί και στα 14,5 με 15 ευρώ το κατσίκι.

«Είμαστε στο πλευρό του κτηνοτρόφου και του καταναλωτή», επισημαίνει, διευκρινίζοντας, ότι ο κλάδος θα συμπιέσει το περιθώριο κέρδους για να πουλήσει σε προσιτές τιμές, κατανοώντας και τις ανάγκες, αλλά και την όλη οικονομική κατάσταση των πολιτών, όπως έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μας, μετά και τις καταστροφές που υπέστη και ακόμα δεν έχει ορθοποδήσει.

«Αγκάθι» οι ελληνοποιήσεις

Ο κ. Μπέσιος έθιξε ένα θέμα πολύ «καυτό», που δεν είναι άλλο, από τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Και όταν αναφέρονται σε ελληνοποιήσεις, αυτές αφορούν και ζωντανά ζώα, αλλά και σφάγια. «Ζητάμε να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα και να γνωρίζουμε τις ποσότητες που εισάγονται. Πήραμε από την πλευρά του ΥπΑΑΤ την υπόσχεση ότι θα παταχθούν οι ελληνοποιήσεις. Αυτό μπορεί να αποτραπεί, μόνο με εντατικούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Εμπιστοσύνη στα παραδοσιακά κρεοπωλεία

Όπως εξήγησε ο κ. Μπέσιος, αυτό δεν ισχύει για τα κρεοπωλεία του Νομού, και συνέστησε στους καταναλωτές να τα εμπιστεύονται. «Εμείς στηρίζουμε τους ντόπιους κτηνοτρόφους. Όλα τα προϊόντα μας είναι από τοπικούς παραγωγούς. Στηρίζοντας εμάς, ο καταναλωτής, αυτόματα στηρίζει και τον Καρδιτσιώτη κτηνοτρόφο και αγρότη.

Είναι πολύ δύσκολο πάντως να κάνει ελληνοποιήσεις ένα κρεοπωλείο. Σύμφωνα με το νόμο στις αποδείξεις λιανικής πρέπει να αναγράφεται η προέλευση του κρέατος. Επίσης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,  κάθε μήνα ο κρεοπώλης είναι υποχρεωμένος να καταγράφει τα κιλά της ζυγιστικής και τα κιλά της ταμειακής. Αυτά τα αρχεία θα πρέπει να τα έχει για τρία χρόνια ώστε αν γίνει έλεγχος να τα παρουσιάζει. Τα κρεοπωλεία διακινούν συγκεκριμένες ποσότητες αμνοεριφίων και είναι εύκολος ο έλεγχος. Αλλού θα πρέπει να ρίξει το βάρος του ο κρατικός μηχανισμός. Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους,  μπορούν να ζητάνε τα αποδεικτικά στοιχεία. Πρέπει να είναι ευανάγνωστες οι σφραγίδες του κάθε ζώου. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ε.Μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -spot_img

ΝΕΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ