Τρίτη, 24 Ιουνίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΠεριβάλλονΕυθ. Λέκκας: «Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και πρέπει να προσαρμοστούμε στη...

Ευθ. Λέκκας: «Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα»

Προσαρμογή στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης με έργα και αποφάσεις που θα μειώσουν τις επιπτώσεις σε ενδεχόμενη νέα ακραία κακοκαιρία στην περιοχή μας, είναι ο στόχος που θα πρέπει να επικεντρωθούν στο εξής ‘όλοι οι εμπλεκόμενοι. Τα παραπάνω επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθ. Λέκκας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα: Κλιματική Αλλαγή: «Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» Η Θεσσαλία μετά τον Daniel που διοργάνωσε ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια και την αρωγή του Πράσινου Ταμείο και πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (24/5) στο ξενοδοχείο «Κιεριον».

¨όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λέκκας, «η κλιματική κρίση είναι παρούσα. Πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα και πρέπει να προσαρμοστούμε με καινοτόμες δράσεις και αποφάσεις,  οι οποίες δεν θα μηδενίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης αλλά θα τις μειώσουν. Στόχος μας είναι να προσαρμοστούμε στις εξελισσόμενες διαδικασίες και να μειώσουμε τις επιπτώσεις σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Ο στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να δούμε, μέσα από ποιες διαδικασίες θα το πετύχουμε αυτό, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Έχουμε το θλιβερό προνόμιο, η κλιματική κρίση να έχει επιβεβαιωθεί και να έχει πιστοποιηθεί στο θεσσαλικό χώρο και από τα δύο φαινόμενα (ΙΑΝΟ και DANIEL). Ο  ΙΑΝΟΣ είναι ένα φαινόμενο χιλιετίας (σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές). Αλλά βλέπουμε ότι μέσα σε μια τριετία, έχουμε δεύτερο φαινόμενο. Βλέπουμε λοιπόν, ότι έχουμε δύο φαινόμενα χιλιετίας μέσα σε μια 3ετία. Η Καρδίτσα, είναι η τεκμηριωμένη απόδειξη της κλιματικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς εργαζόμαστε για να δούμε με ποιο τρόπο θα μειώσουμε  όλες αυτές τις επιπτώσεις και θα προσαρμοστούμε, μέσα από τη διαδικασία που επιβάλλει και ο Οργανισμός Ενωμένων Εθνών και μέσα από καινοτόμα έργα τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν, προκειμένου να μειώσουν αυτές τις επιπτώσεις.

Είναι δράσεις σε κάθε επίπεδο.: Να αναλύσουμε τον κίνδυνο, να αποτιμήσουμε την τρωτότητα όλων των συστημάτων με προτεραιότητα τις υποδομές. Και να δούμε την διακινδύνευση που υπάρχει σε πλημμυρικά φαινόμενα. Και μετά από όλα αυτά να σχεδιάσουμε δράσεις οι οποίες θα περιορίσουν την διακινδύνευση. Θα πρέπει να εξεταστούν οι περιοχές (ποιες είναι πιο ευάλωτες και ποιες όχι), να εξετάσουμε τον αγροτικό τομέα, τον τομέα της οικονομίας, τον τομέα της προετοιμασίας και διαχείρισης μελλοντικών τέτοιων γεγονότων, μέσα από συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια και συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες θα μας οδηγήσουν στη  μείωση της διακινδύνευσης.

Δυστυχώς, η επιστημονική πληροφόρηση που υπάρχει και εξελίσσεται πολύ γρήγορα, δεν μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτή και κατανοητή. Είναι ένα κρίσιμο σημείο το οποίο θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε την αντίληψη , μέσα από το σημερινό συνέδριο.

Στην ερώτηση, εάν υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν τα ακραία αυτά φαινόμενα στην περιοχή μας, μέσα με σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Λέκκας απάντησε « Υπάρχει, γιατί η περιοχή είναι ευάλωτη, η τρωτότητα έχει μεγαλώσει λόγω των γεγονότων, συνεπώς και μικρότερα γεγονότα, μπορεί να μας βάλουν σε περιπέτειες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα,  δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυξάνει. Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης αυξάνονται επιθετικά».

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασ. Τσιάκος. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Αθ. Πέτσα, ο Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων με Ποτάμια κ. Παν. Ντιντής, ο εκπρόσωπος του Πράσινου Ταμείου που χρηματοδοτεί τις εκδηλώσεις κ. Νικ. Ψημμένος, ο Αναπληρωτής Δ/ντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας κ. Δημ. Σπυρόπουλος και ο Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κων. Ζαχαρής.

Εισηγητές στο συνέδριο, εκτός του κ. Λέκκα, ήταν επίσης ο κ. Ιάκωβος Γκανούλης, Ομότιμος Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Διδάκτωρ των Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Paul Sabatier και Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίων Erlangen, πρώην Ειδικός Γραμματέας της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΝ, ο κ. Μιχάλης Βραχνάκης, Καθηγητής, Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο κ. Γιώργος Χρυσόμαλλος, MSc Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου Δήμου Τρικκαίων σε θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα του ξενοδοχείου, υπήρχαν έργα μαθητών με θέμα τα ποτάμια.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε το μεσημέρι με στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή των εισηγητών και εκπροσώπων τοπικών φορέων ενώ στις 4.00 το απόγευμα ήταν προγραμματισμένο ανοικτό Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Δήμων με Ποτάμια και αργότερα ακολουθήσαν Βιωματική περιήγηση Λίμνη Πλαστήρα, επίσκεψη στον Βοτανικό κήπο Νεοχωρίου, και περιήγηση στην πόλη, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με συναυλία στις 9.00 το βράδυ στην Πλατεία Πλαστήρα με τίτλο «Ποτάμια τα Τραγούδια μας» σε συνεργασία με το: «Μουσείο Τσιτσάνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -spot_img

ΝΕΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ