Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα η πρώτη – σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας- και δεύτερη πανελλαδικά – Άσκηση επί Χάρτου (Α.Ε.Χ) Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (Τ.Α.Μ.Ε) σε εγκατάσταση εταιρείας αερίου, με την κωδική ονομασία «ΔΟΛΟΠΑΣ 2024»
Πρόκειται για άσκηση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Στόχος της άσκησης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ξενοδοχείου «Κιέριον», ήταν η εκπαίδευση και η ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων φορέων (Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, υπηρεσίες της περιφέρειας και του δήμου), επί του γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ) με την κωδική ονομασία «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ».
Τα θέματα που εξετάστηκαν, αφορούσαν τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των εμπλεκομένων οργανικών μονάδων της Περιφέρειας, πριν και μετά την εκδήλωση ΤΑΜΕ, αλλά και τις διαδικασίες ενημέρωσης και κινητοποίησης ανθρώπινου δυναμικού και μέσων των οργανικών μονάδων της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
Επίσης, συζητήθηκαν η άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών , η ροή πληροφοριών , τα μνημόνια ενεργειών – επικοινωνίες, καθώς και οι διαδικασίες εξασφάλισης επιπλέον πόρων για ενίσχυση του έργου των εμπλεκομένων οργανικών μονάδων (μίσθωση μηχανημάτων, προμήθειες υλικών, παροχή υπηρεσιών) για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στο πλαίσιο εφαρμογής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διαδικασία πληρωμών πολιτικής προστασίας.
Εξετάστηκαν επίσης οι διαδικασίες δρομολόγησης δράσεων για την παροχή βοήθειας σε πληγέντες (καταγραφή πληγέντων, οργάνωση χώρων προσωρινής στέγασης πληγέντων, κλπ) και η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών μετά την εκδήλωση ΤΑΜΕ (προϋποθέσεις, περιορισμοί, σχέδιο δράσης).
Σε δηλώσεις τους, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κ. Άρτεμις Γαλάνη, Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού, Πρόληψης & Αντιμετώπισης Τεχνολογικών και Λοιπών Καταστροφών, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επεσήμανε ότι είναι μια άσκηση που γίνεται «σε συνεργασία με την περιφέρεια και τη δική μας επιστημονική υποστήριξη και μελετάμε τις συνέπειες για ένα ατύχημα σε εγκαταστάσεις υγραερίων, όταν «ξεφύγει» έξω από τα όρια της εγκατάστασης και πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την όλη κατάσταση.
«Θέλουμε να ελέγξουμε τη λειτουργικότητα των φορέων, τη ροή της επικοινωνίας και γενικά να εκπαιδευτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πάνω στο σχέδιο της εγκατάστασης.
Είναι η δεύτερη πανελλαδικά άσκηση μετά την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ευχαριστώ όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, την ομάδα σχεδιασμού και νομίζω θα έχει απόλυτη επιτυχία».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας Στρατηγός Ε.Α. Ηλίας Λεοντάρης ευχαρίστησε όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν μαζικά στην πρόσκληση να συμμετάσχουν σ’ αυτή. «Στόχος μας και επιδίωξη μας είναι αυτό που ο Περιφερειάρχης έχει δηλώσει στο πρόγραμμά του: Να κτίσουμε ένα μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ο οποίος θα διασφαλίζει τη ζωή και την περιουσία των ανθρώπων της Θεσσαλίας. Βεβαίως, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το περιβάλλον.
Κάθε μέρα που περνάει, μαθαίνουμε κάτι, χτίζουμε κάτι, γινόμαστε λίγο πιο έτοιμοι. Σημασία έχει να ενεργοποιήσουμε και τον μηχανισμό από πλευράς Υπηρεσιών, φορέων του κράτους, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Κυρίως όμως, έχει σημασία, να αντιληφθεί ο καθένας από εμάς, ως άτομο, ανεξάρτητα με την ιδιότητα του, ότι έχουμε όλοι υποχρεώσεις και ευθύνες και ως προς τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, την κοινωνία, αλλά και ως προς το κράτος. Έχουμε κενά και αδυναμίες, που εντοπίζοντάς τα μπορούμε να τα βελτιώσουμε. Οι ασκήσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα αναδείξουμε, ώστε όλοι μαζί, συζητώντας στο ίδιο τραπέζι, να συντονίσουμε τις δράσεις μας για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα πρέπει να «περάσουμε το μήνυμα στους πολίτες, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων Υπηρεσιών. Δεν χρειάζονται «ηρωισμοί» σε τέτοια φαινόμενα».














