Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας μέρας κατά των ναρκωτικών και με σύνθημα «ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ» το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ν. Καρδίτσας, η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Καρδίτσας, πραγματοποίησαν δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα εξαρτήσεων την Τετάρτη 26/06/24 και ώρες 10.00 – 12.00 στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας.
Ωστόσο, για μας τους εργαζόμενους του Κέντρου Πρόληψης, η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών δεν είναι μια ιδιαίτερη μέρα, αφού οι παρεμβάσεις που υλοποιούμε και αφορούν την πρόληψη των εξαρτήσεων είναι καθημερινές στην περιοχή μας. Όμως, η 26η Ιούνη είναι μια ξεχωριστή ημερομηνία για τον προγραμματισμό μας, καθώς σηματοδοτεί τη ολοκλήρωση των δράσεων μας για την περίοδο 2023 – 2024.
Είναι αλήθεια ότι η φετινή χρονιά ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για το νομό μας. Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη με ότι αυτό έφερε στη ζωή των συνανθρώπων μας, μας έκανε να αναρωτηθούμε: «…και τώρα τι κάνουμε απέναντι στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε; Πως απαντάμε; Πώς απευθύνουμε κάλεσμα σε ανθρώπους όταν έχουν αλλάξει οι συνθήκες της ζωής τους;»
Και η απάντηση που δώσαμε είναι ότι για να είμαστε αποτελεσματικοί, χρειάζεται να μην είμαστε μόνοι. Χρειάζεται να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Έτσι συνεχίστηκε για μια ακόμη χρονιά η αδιάλειπτη επί 27 χρόνια συνεργασία με τις Δ/νσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του ν. Καρδίτσας, συνεργασία που στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκαν δράσεις στις σχολικές μονάδες των πλημμυρόπληκτων περιοχών, αλλά και του υπόλοιπου νομού.
Σε αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν τόσο οι διευθύνσεις των σχολικών μονάδων όσο και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων κι έτσι το σχολικό έτος 2023-2024 υλοποιήσαμε:
– Νοέμβριος 2023 – Απρίλης 2024: σταθερή εβδομαδιαία παρουσία τόσο στο ΓΕΛ όσο και στο ΕΠΑΛ Παλαμά, υλοποιώντας βιωματικές δράσεις στους μαθητές όλων των τάξεων αλλά και στους εκπαιδευτικούς.
– Βιωματικά εργαστήρια σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σχολικών μονάδων της Περιφέρειας ( Ιτέα, Προάστιο, Ματαράγκα, Σοφάδες, Λεοντάρι κλπ)
– Βιωματικά εργαστήρια σε μαθητές όλων σχεδόν των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης
– Ομάδες γονέων με θέματα που απασχολούν την πλειοψηφία των γονιών ( διαδίκτυο, εξαρτησιογόνες ουσίες, επικοινωνία, όρια, διαχείριση συγκρούσεων κλπ)
– Επιμορφώσεις εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε θέματα όπως
« Διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα (πένθος, ασθένειες)»
– Σε συνεργασία με το σύμβουλο εκπαίδευσης των δημοτικών σχολείων της 1ης θέσης ΣΕ της Δ/νσης Π.Ε Καρδίτσας , πραγματοποίηση επιμόρφωσης ( βιωματικό εργαστήρι ) σε 150 περίπου εκπαιδευτικούς με θέμα « Ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών στη διαχείριση καταστάσεων βίας και εκφοβισμού στα πλαίσια του σχολείου»
– Σε συνεργασία με το ΙΕΚ – ΔΥΠΑ Καρδίτσας, βιωματικά σεμινάρια για την ψυχική υγεία στους καταρτιζόμενους ειδικότητας «Διασώστης – Πλήρωμα ασθενοφόρου»
– Σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Καρδίτσας βιωματικά σεμινάρια στο προσωπικό της εταιρείας με θέμα « Παρενόχληση στην εργασία» Ν. 4808
– Έκδοση δυο τευχών του ηλεκτρονικού περιοδικού «Κοχλίας» το οποίο στέλνεται σε φορείς, επιστημονικά σωματεία, Κέντρα Πρόληψης, παλιά μέλη ομάδων.
Παράλληλα παρείχαμε ατομική συμβουλευτική σε:
-Συμπολίτες μας που αντιμετώπιζαν πρόβλημα εξάρτησης ( ναρκωτικά, αλκοόλ, τζογος κ.α ), σε μέλη οικογενειών εξαρτημένων ανθρώπων με στόχο την ψυχική τους ενδυνάμωση και υποστήριξη, σε άτομα που βίωσαν τραυματικές εμπειρίες, σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες που έχουν να κάνουν με τον γονεϊκό, ζευγαρικό ή επαγγελματικό τους ρόλο κλπ.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μας εμπιστεύτηκαν…
Δυστυχώς όμως, το μέλλον όλων των Κέντρων Πρόληψης, φαντάζει αβέβαιο.
Τα Κέντρα Πρόληψης πανελλαδικώς και το Κέντρο πρόληψης ν. Καρδίτσας ειδικότερα, στηρίζει δωρεάν επί 30 χρόνια το παιδί, τον γονιό, τον μαθητή, τον εκπαιδευτικό, τον έφηβο, την κοινότητα, τον άνθρωπο.
Μόνο για τη φετινή χρονιά το Κέντρο Πρόληψης υλοποίησε παρεμβάσεις σε 2500 άτομα στην πλειοψηφία τους γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η δημόσια πρόληψη απαξιώνεται, ενώ μέσα από το σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί «για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση» , επιχειρείται να σβηστεί από τον χάρτη της χώρας ένα έργο 30 ετών, που έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία και την συλλογική μνήμη των ανθρώπων.
Τώρα λοιπόν η πρόληψη χρειάζεται τη στήριξη όλων, προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι τα Κέντρα Πρόληψης είναι από τις λίγες δομές Ψυχοκοινωνικής Υγείας με δημόσιο ΔΩΡΕΑΝ χαρακτήρα, που προσφέρουν άμεση, συνεχή και ουσιαστική υποστήριξη στο βασικό πυλώνα τις κοινωνίας μας που είναι τα παιδιά, οι έφηβοι, οι οικογένειες και οι εκπαιδευτικοί τους και παράλληλα διαθέτουν προσωπικό με τεράστια εκπαίδευση, τεχνογνωσία και εμπειρία στην ΠΡΟΛΗΨΗ των Εξαρτήσεων & την Ψυχοκοινωνική Υγεία.




Εκ μέρους της Επιστημονικής Ομάδας
Βούλα Ε. Αλογάριαστου
Ψυχοθεραπεύτρια,
Επιστημονικά Υπεύθυνη
του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων &
Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ν. Καρδίτσας