Μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου, όπως είναι ήδη γνωστό, θα μείνουν κλειστά τα σφαγεία της Θεσσαλίας, με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, μετά τα κρούσματα πανώλης που ανιχνεύθηκαν σε αιγοπρόβατα της περιοχής. Παράλληλα, με προηγούμενη ΚΥΑ του 2021, προκύπτουν τα ποσά αποζημιώσεων για όσους κτηνοτρόφους χάσουν αίγες και πρόβατα λόγω των μέτρων περιορισμού και εξάλειψης της πανώλης.
Σημειώνεται, ότι, απαγορεύεται η για οποιοδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης, όπως και η για οποιοδήποτε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία.
Τα ποσά αποζημίωσης για όσους κτηνοτρόφους χάσουν αιγοπρόβατα
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα ζώα που οδηγούνται σε θανάτωση, αποζημιώνονται (δηλαδή αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι ιδιοκτήτες τους) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ «Έγκριση Προγράμματος Οικονομικών Αποζημιώσεων, Ενισχύσεων και Λειτουργικών Δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας» (ΦΕΚ Β’ 5016/27-10-2021).
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, για τον υπολογισμό της καταβολής αποζημίωσης στον εκτροφέα λαμβάνεται υπόψη η μοναδιαία αξία ανά ζώο ή προϊόν, βάσει της ηλικίας του ζώου, των γενεαλογικών στοιχείων καθαροαιμίας που πιστοποιούνται από επίσημα έγγραφα, της παραγωγικής ικανότητας του ζώου, των τιμολογίων αγοράς – πώλησης ζώων κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που προηγούνται της επιβολής μέτρων θανάτωσης – σφαγής, τυχόν ελαττωμάτων του ζώου, τα οποία μειώνουν την πραγματική του εμπορική αξία. Η κλίμακα της ανώτατης μοναδιαίας αξίας ανά ζώο, με κριτήρια την ηλικία και την καθαροαιμία ή την παραγωγική κατεύθυνση καθορίζεται ακολούθως:
Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας
- Αμνοί ή ερίφια έως 3 μηνών μέχρι 55 ευρώ,
- Αμνοί ή ερίφια από 3 μηνών και 1 ημέρα έως 6 μηνών μέχρι 80 ευρώ,
- Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 150 ευρώ,
- Πρόβατα ή αίγες από 3 ετών και 1 ημέρα έως 5 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 3,
- Πρόβατα ή αίγες άνω των 5 ετών και 1 ημέρα μέχρι 60% της τιμής του σημείου 3,
- Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 250 ευρώ,
- Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας από 3 ετών και 1 ημέρα έως 4 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 6,
- Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας άνω των 4 ετών μέχρι 60% της τιμής του σημείου 6.
Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών
- Αμνοί ή ερίφια έως 3 μηνών μέχρι 45 ευρώ,
- Αμνοί ή ερίφια από 3 μηνών και 1 ημέρα έως 6 μηνών μέχρι 55 ευρώ,
- Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 100 ευρώ,
- Πρόβατα ή αίγες από 3 ετών και 1 ημέρα έως 5 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 3,
- Πρόβατα ή αίγες άνω των 5 ετών και 1 ημέρα μέχρι 60% της τιμής του σημείου 3,
- Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 150 ευρώ,
- Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας από 3 ετών και 1 ημέρα έως 4 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 6.
- Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας άνω των 4 ετών μέχρι 60% της τιμής του σημείου 6.
Όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα για τον μετριασμό του κινδύνου από το νωπό γάλα από την απαγορευμένη ζώνη, απαιτείται:
- Θερμική επεξεργασία UHT (υπερυψηλή θερμοκρασία): τουλάχιστον 132°C για τουλάχιστον 1 δευτερόλεπτο,
- Θερμική επεξεργασία παστερίωσης HTST (σύντομης διαρκείας παστερίωση σε υψηλή θερμοκρασία), εάν το pH του γάλακτος είναι
α) χαμηλότερο του 7, τουλάχιστον 72°C για ελάχιστη περίοδο 15 δευτερολέπτων,
β) 7 ή υψηλότερο του 7, τουλάχιστον 72°C για ελάχιστη περίοδο 15 δευτερολέπτων, δύο φορές.
Τέλος, όπως αναφέρεται, απαγορεύεται η μεταφορά οποιασδήποτε κατηγορίας ζωικών υποπροϊόντων από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης ενώ επιτρέπεται η μεταφορά νεκρών αιγοπροβάτων προς μονάδες διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μόνο κατόπιν βεβαίωσης αιτιολογίας θανάτου από ιδιώτη κτηνίατρο και σχετικής ενημέρωσης της αρμόδιας Κτηνιατρικής Αρχής.
Θανατώθηκαν 2.407 ζώα, ελέγχονται 110.000 αιγοπρόβατα
Στο μεταξύ, ανησυχία επικρατεί στους κτηνοτρόφους για τα κρούσματα πανώλης που εντοπίστηκαν σε αιγοπρόβατα και «απειλούν» τις κτηνοτροφικές μονάδες. Μέχρι την Παρασκευή είχαν ήδη θανατωθεί περισσότερα από 2.407 ζώα, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ελεγχθούν τουλάχιστον 110.000 ζώα. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περιστατικά σε Τρίκαλα, Λάρισα, Ελασσόνα.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η περιφέρεια Θεσσαλίας τόνισαν χθες πως δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία του ανρθώπινου πληθυσμού, καθώς είναι ζωονόσος και όχι ζωανθρωπονόσος, άρα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Σε αναμονή για τα αποτελέσματα των ελέγχων
Μετά τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε περιοχές της Θεσσαλίας και τα χιλιάδες ζώα που έχουν θανατωθεί, αρμόδια κλιμάκια με κτηνιάτρους ήδη ελέγχουν τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου – η οποία δεν μολύνει τον άνθρωπο.
Ήδη έχουν ελεγχθεί 50 κτηνοτροφικές μονάδες στην πρώτη ζώνη επιτήρησης των τριών χιλιομέτρων. Από σήμερα Δευτέρα, πλέον των 100 κτηνιάτρων θα πραγματοποιήσουν ελέγχους στην δεύτερη ζώνη επιτήρησης, η οποία περιλαμβάνει περίπου 400 κτηνοτροφικές μονάδες. Οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την επόμενη Παρασκευή, με τα δείγματα να στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Αν εντοπίστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.
πηγή: agronews.gr