- Στις «υψηλού κινδύνου» οι Δήμοι Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα, στις «επηρεαζόμενες» οι Δήμοι Καρδίτσας, Παλαμά και Σοφάδων
- ΕΟΔΥ: Έντονη η παρουσία του ιού – Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια
Και νέες συστάσεις απευθύνει ο ΕΟΔΥ προς τους πολίτες, να λαμβάνουν επιμελώς μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια, ως μέτρο προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, όπως είχε προβλεφθεί, η κυκλοφορία του ιού είναι ιδιαίτερα έντονη κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2024, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τα πέντε προηγούμενα έτη για την ίδια χρονική περίοδο.
Η γεωγραφική κατανομή του ιού είναι ευρεία, με κρούσματα να έχουν ήδη καταγραφεί σε 5 περιφέρειες της χώρας, στη βόρεια, κεντρική και δυτική Ελλάδα. Κατά το προσεχές διάστημα, αναμένονται και άλλα περιστατικά της λοίμωξης στη χώρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με βάσει τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα (5/8), ο Οργανισμός, ο Νομός Καρδίτσας, κατατάσσεται στις περιοχές που επηρεάζονται.
Ειδικότερα, στις «υψηλού κινδύνου», βρίσκονται οι Δήμοι Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα και στις «επηρεαζόμενες» οι Δήμοι Καρδίτσας, Παλαμά και Σοφάδων
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το «Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου» του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ: 6ΤΖΕ465ΦΥΟ-ΛΛΟ), με βάση την εφαρμογή μέτρων που λαμβάνονται για την ασφάλεια του αίματος, ορίζονται περιοχές ως «επηρεαζόμενες» και «υψηλού κινδύνου», ως εξής:
– ως «επηρεαζόμενες» περιοχές: ορίζονται οι Δήμοι με πρόσφατη καταγραφή τουλάχιστον ενός κρούσματος λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου (ΔΝ) σε άνθρωπο κατά την τρέχουσα περίοδο 2024, και
– ως «υψηλού κινδύνου» περιοχές: ορίζονται οι Δήμοι στους οποίους δεν έχει καταγραφεί κρούσμα σε άνθρωπο κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2024 (μέχρι στιγμής), αλλά συνδυάζονται παράγοντες κινδύνου για επικείμενη μετάδοση του ιού του ΔΝ σε ανθρώπους και καταγραφή κρουσμάτων (π.χ. εγγύτητα σε επηρεαζόμενες περιοχές/ γεωμορφολογικά δεδομένα, τρέχοντα και ιστορικά επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης, διαθέσιμα δεδομένα επιτήρησης της κυκλοφορίας του ιού σε κουνούπια/ζώα, στην ευρύτερη περιοχή).
Διευκρινίζεται ότι ο ορισμός συγκεκριμένων περιοχών ως «επηρεαζόμενων» και ως «υψηλού κινδύνου» χρησιμοποιείται προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοπούς ασφάλειας του αίματος και αιμοεπαγρύπνησης, καθώς αφορούν σε περιοχές όπου εφαρμόζονται πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού του ΔΝ μέσω μετάγγισης.
Βάσει των ανωτέρω ορισμών και κατάταξης περιοχών, και σε απόκριση της πρόσφατης καταγραφής περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) στη χώρα κατά την περίοδο 2024, η «Ομάδα Εργασίας (ΟΕ) για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές», συνεκτιμώντας και αξιολογώντας όλα τα διαθέσιμα επιδημιολογικά, εντομολογικά και γεωμορφολογικά δεδομένα, και συγκεκριμένα:
‐ τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) σε ανθρώπους, κατά την τρέχουσα περίοδο 2024, έως τις 05/08/2024,
‐ τα ιστορικά επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης από ιό ΔΝ στις ευρύτερες περιοχές έκθεσης των περιστατικών (σε όμορους Δήμους),
‐ τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των εκτιμώμενων περιοχών έκθεσης, σύμφωνα με την διερεύνηση των δηλωθέντων κρουσμάτων, και
‐ τα διαθέσιμα εντομολογικά δεδομένα των ευρύτερων περιοχών έκθεσης των περιστατικών, γνωμοδότησε και αποφάσισε -μετά από ηλεκτρονική σύσκεψη- ότι οι «επηρεαζόμενες» και «υψηλού κινδύνου» περιοχές, όσον αφορά στον ιό του ΔΝ, για την περίοδο μετάδοσης 2024 (05/08/2024).
Τα στοιχεία περιλαμβάνουν, τους παρακάτω Δήμους (σε επίπεδο Θεσσαλίας):
(οι «επηρεαζόμενοι» και οι «υψηλού κινδύνου» Δήμοι αναγράφονται μαζί στην ίδια λίστα, για λόγους ευκολίας – οι «υψηλού κινδύνου» Δήμοι σημειώνονται με αστερίσκο):
Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας :
• τον Δήμο Λαρισαίων • τον Δήμο Κιλελέρ • τον Δήμο Αγιάς • τον Δήμο Ελασσόνας • τον Δήμο Τεμπών • τον Δήμο Τυρνάβου* • τον Δήμο Φαρσάλων*
Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας:
• τον Δήμο Καρδίτσας
• τον Δήμο Παλαμά
• τον Δήμο Σοφάδων
• τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα*
• τον Δήμο Μουζακίου*
Από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων:
• τον Δήμο Φαρκαδόνας*
Συστάσεις
Για την εξέλιξη της εποχικής έξαρσης της νόσου και τις περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα κατά την τρέχουσα περίοδο, μπορείτε να ενημερώνεστε από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, που επικαιροποιείται και δημοσιεύεται κάθε Τετάρτη.
Καθώς οι περιοχές εμφάνισης των κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, ο ΕΟΔΥ συστήνει την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια με συνέπεια, οπωσδήποτε σε περιοχές όπου έχουν ήδη εμφανιστεί περιστατικά της νόσου, αλλά και γενικότερα σε όλη την επικράτεια:
Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά.
Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή και συνέπεια στη λήψη των ατομικών μέτρων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών, καθώς τα άτομα αυτά κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου.
Μέτρα για την ασφάλεια του αίματος που αφορούν σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας και ειδικότερα αυτές των «επηρεαζόμενων» περιοχών κοινοποιούνται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.).
Οδηγίες Αιμοεπαγρύπνησης (από το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων – ΣΚΑΕΜ/ ΕΟΔΥ):
• Παροχή οδηγιών στους αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ, εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.
Σε περίπτωση ενημέρωσης από αιμοδότη για εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την αιμοδοσία, η αιμοδοσία προβαίνει στη δέσμευση της μονάδας και των παραγώγων της και γίνεται έλεγχος του δότη από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ (Καθ. κα Α. Παπά, τηλ: 2310 999020, 2310 999006).
• Ενημέρωση του ΣΚΑΕΜ για τα αποτελέσματα του ελέγχου των αιμοδοτών και καταγραφή των αναλυτικών δεδομένων στο Δελτίο αιμοεπαγρύπνησης για τη λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ), σύμφωνα με οδηγίες που έχουν δοθεί από το ΣΚΑΕΜ (τηλ. 210 5212017, 210 5212880).
Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.